29 Ocak 2018 Pazartesi

BMW E36 ROLE VE SİGORTA DÜZENİ

BMW E36  ROLE VE SİGORTA KUTUSU


bundan önceki yazımızda sigorta kutusundaki sigortaların hangi işlevi çalıştırdıklarını yazmıştık.

ROLE kısmı ile detay vermemiştik aşağıdaki resimde rolelerin hangi role oldukları ve diziliş sıralamaları bulunmaktadır.
Anlamadığınız yer olursa yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.



ENVER BİLİR

27 Ocak 2018 Cumartesi

ALMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ BMW E36 İLAN LİNKİNİ GÖNDERİN YORUMLAYALIM

Evet BMW almak kolay iş değildir!



modelin eski olması ve birbirinden farklı BMW E36 lar bizim için birer piyango bileti gibi kapalı kutudur. Birde ilk aracınız olacaksa hep bir korku ve çelişkiler vardır akıllarda.

Hangi ilde olursa olsun almayı düşündüğünüz aracın ilan numarası yada linkini gönderin nacizhane yorumlarımızı yapalım. yada alternatifler sunalım.

Bu hizmet Ücretsiz ve Blog sayfasına abone olmanıza da gerek kalmadan alabileceğiniz bilgi paylaşım konusudur.

Almak için değil satmak istediğiniz BMW E36 nız varsa SATILIK BMW konumuzun altına ilan numaranızı yada linkinizi ekleyebilir siniz. 
blog sayfamızda da paylaşabiliriz.

Tek yapmanız gereken bu paylaşımın altına yorum yada enverbilir@gmail adresine mail göndermeniz yeterlidir.

16 Ocak 2018 Salı

E36 BMW M52 Supercharger KIT (TURBO BMW SÜPERŞARJER)



HYDE MOTOR WORKS
Arkadaşlar Merhaba,

Uzun süreli araştırmalarım sonucunda nihayet aradığım ürün ve şahane yapımcıyı buldum.
Onun Adı:  Hyde!


Hyde Motor İşleri


Hyde, 3 ve 5 Serisinde ve Z3 & Z4 BMW'de bulunan Düz 6 Silindir olan BMW M3 S50, S52, S54, M50, M52 ve M54 motorlarında çalışmak için özel olarak hazırlanan turbo yani supercharger ürününü tasarlayan ve üreten bir arkadaş.

Yakın zamanda internet üzerinden mailleşmeye başlayacağız. ve bu ürünlerin Türkiye ye nasıl getirebileceğimizi öğreneceğim.

ilk olarak M50 yada M52 için çalışmalarını ve en kısa sürede maliyet / gönderim bedellerini öğreneceğim.

Çalışmalarını inceledim efsane duruyor.

Hyde ,

BMW'nin Özel Süper Şarj Seçenekleri konusunda uzmanlaşmıştır. 

Şu anda Yeni Zelanda merkezli, Avrupa ve ABD'deki iştirakçilerle çalışıyor. 

Uygun fiyatlı, özel imal edilmiş ve rekabetçi fiyatlı Supercharger Kitleri, 

DIY Süper Şarj Cihazı Kurulumları ve benzeri birçok varyasyon sunan BMW meraklıları her yerde kullanılabilir!

Bugüne kadarki en başarılı kamu BMW projelerinden biri olan BMW M52 Supercharger Projesi'nin sahibi olarak hazırlandı. 
Başlangıçta hepsi projenin bir parçası olarak ortaya çıktı Stok Doğal Emişli BMW Motorlarından daha fazla güç elde etmek için modifikasyon üzerinde maliyet açısından verimli bir çalışma olarak hizmet etmek üzere yatırıma dönüştürdü. 
Özel Bir Süper Şarj Cihazı ile Kurulum, Özellikle Sağ Elle Sürücü (RHD) Ülkeleri için Yeni Zelanda, İngiltere, Avustralya, Güney Afrika, Japonya ve Asya'nın bazı bölümlerinde yapmak istediğim bir şeydi. 
Yatırımlarımı geri getirmenin bir yolu olarak, çalışmalarımın küçük bir fiyatla halka açık olmasını sağladım, böylece daha fazla performans almak isteyen herkes, onları bir kit alma maliyetinin bir kısmında benzer bir kurulum oluşturmak için kullanabilir. daha da kötüsü,
Yıllar geçtikçe etkileşime giren ve şahsen dünyadaki birtakım kişilerle ve müşterilerle uğraşmaktan zevk aldım. 
Proje halka büyük bir itirazda bulundu ve sonuç olarak daha büyük büyüdü. 
Kuruluşlarımı daha da pazarlamak, oluşturmak ve daha büyük projelerde yer almak için bölgesel ortaklarıyla işbirliği yapmaya başladım.Gelecekteki tüm eserlerini barındıracak ve daha iyi yerde müşterileri ve meraklıları artan sayıda ulaşmak için genişletmek için şimdi önemliydi. 
Bugün BMW, dünyanın her yerinde takipçilerin geniş demografik grubuna çeşitli çeşitlilik katmak için diğer süperşarjer projelerinin geliştirilmesine yönlendirildiğimiz için orijinal projenin hedefidir. 
Merak ediyorsanız aşağıdaki sayfayı inceleyin lütfen
https://hydemotorworks.com/





11 Ocak 2018 Perşembe

BMW EFSANE DİREKSİYON ÇEŞİTLERİ

BMW Direksiyon Çeşitleri BMW Direksiyon çeşitleri konusunda oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Zamanın behrinde E30, E34, E36, E39, E46 efsane kasalar için kullanılmış olan, efsane BMW direksiyon çeşitleri

Stock BMW E36 Direksiyonu



BMW'nin E36 kasa için üretmiş olduğu stock direksiyonudur. 1994 model yılına dek kullanılan bu direksiyon simitleri stok E36 kasalar için orijinal ünvanına sahiptir.



BMW M1 Direksiyon



BMW M1 direksiyon genel anlamda E30 kasalar ile özdeşleştirilmiş olsa da, drift severler için hala tedavülde ve canlılığını yitirmemiş direksiyon simididir.


BMW M2 Direksiyon

BMW M2 direksiyon drift severlerin en kullanışlı ve rahat olarak nitelendirdiği direksiyondur. E30 kasaların son zamanına tekabül eden M2 direksiyon E36 kasaların üzerinde sıkça rastlayabileceğimiz bir direksiyon simididir.


BMW 3 Kol Direksiyon

Efsanelerin efsanesidir. BMW yıllarca E36 ve E46 kasa için bu direksiyonu kullanmıştır. Bir çok BMW direksiyonuna alternatif olarak kullanılan ve en çok rastlanan direksiyon türüdür. Normal sürüşler için ideal bir E36 direksiyonu olarak nitelendirebiliriz.



BMW 4 Kol Direksiyon

BMW 4 kol direksiyon 5 serisi araçlar için üretilmiş olsa da ilerleyen zamanlarda E36 ve hatta E46 kasaların üzerine de takıldı. Modifiye severlerin çok da sevmediği bir direksiyon olsa da, BMW'nin ürettiği direksiyon simitleri arasında en oturaklı ve ağır başlı olanı denilebilir.



BMW Davul Direksiyon


Belki de E36 kasalar için en yakışıklı direksiyon denilebilir. Türkiye piyasasında en çok beğenilen, 3 serisi, 5 serisi ve hatta 7 serisi araçlara bile modifiye severler tarafından monte edilmiş bir direksiyondur. E36 kasa için iyi bir üne sahiptir.


BMW Çatal Direksiyon

E46 ve E39 Kasa için harika bir seçim! E36 kasa araçlara da monte edildiği görülüyor olsa da E39 ve E46 kasalar için üretilmiş ve idealdir. Zamanın behrinde çok modern ve kullanışlı bir direksiyondur. Kısacası, efsane.




Alıntıdır,
Kaynak:www.parcacix.com

ENVER BİLİR


10 Ocak 2018 Çarşamba

BMW E36 motor seçenekleri nelerdir? BMW E36 Alınır mı?



Bmw E36 alınır mı?

   BMW E36 kasa halk arasında uzay kasa olarak bilinen, BMW’nin ürettiği, en çok satılanlar arasında olan efsane kasadır. BMW E36 alınır mı? sorusunun cevabını vermek için bu kasayı model yılı ve motor seçenekleriyle beraber işlemek gerekir. BMW model ve motor seçeneklerini işlemeden önce değinmemiz gereken tek bir konu var. Vanos teknolojisi.

Vanos nedir ve BMW Vanos teknolojisini hangi model yıllarında kullandı?
   Vanos motorun kavrama noktası olan orta devirlerin dışında kalan alt ve üst devirlerde, etkisiz kalması problemine çözüm olması için oluşturulan sistemdir. Kam millerinin subap açıp kapatma avansını değiştirebilen ve ayarlayan sistemdir. Bu da aracın Tork gücüne doğrudan etki etmesi anlamına gelmektedir. Alt devirlerde ölü olan BMW motorları, Vanos sisteminin uygulanmasıyla beraber daha canlı ve atik hâle gelmiştir.

BMW hangi motorlarda Vanos kullandı?

   BMW Vanos teknolojisini 1992 yılında kullanıcılarına tanıttı. BMW E36 kasa ilk olarak 1991 yılında seri üretime geçildi. 3. nesil otomobil olan 3 serisi BMW 1990 yılında ürettiği son kasa olan E30’dan sonra 1991 yılında E36 geçmiştir ve 1991, 1992 yıllarında Vanos kullanmamıştır. 1992 yılında Vanos teknolojisini kullanıcılarına tanıtan BMW ilk Vanos’u 3 serisi araçlar da 1993 yılında en az 2.000 CC motor hacmi olan M50 motorlarda kullanmıştır. 1993 yılı BMW için bir dönüm noktasıdır. Bu yıldan önce üretilen benzinli motora sahip araçlar alt devirlerde ölü denilecek cinste kötüyken, 1993 yılından sonra üretilen araçlar adeta turbo beslemeli dizel motorlar gibi atik ve seri hâle geldi.
  Bmw Vanos teknolojisini ilk olarak yalnızca M50 motorlarda kullandı. 320i altı olan 316i, 318i, 318is motorlarda bu teknoloji kullanılmadı. 1996 yılında BMW yeni bir bomba patlattı ve Çift Vanos teknolojisini tanıttı. 3 serisi araçlarda o yıl yalnızca S50B32 motorda kullanıldı. S50B32 motor BMW’nin en üst seviye olan aracı 3.2 motor hacimli BMW M3 olup, Çift Vanos daha sonraları 5 serisi araçlarda 1997 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
   Eğer bir BMW M3 satın almayı düşünmüyorsanız, satın alacağınız BMW E36 kasa ya tek Vanos’lu olacak ya da Vanos’suz olacaktır. BMW E36 kasa alınır mı sorusuna gelecek olursak, 1993 model ve üstü BMW’ler Vanos teknolojisi kullanıldığı için daha atik ve istekleri karşılar olacaktır. 1991 veya 1992 model araçlar, 1993 veya üstü araçlara nazaran alt ve üst devirlerde daha hantal kalacaktır. BMW E36 kasa alınır mı sorusuna model yılı olarak cevap verecek olursak, 1993 model üstü E36 alınır, cevabını verebiliriz.

Vanos yakıt tüketimine etki eder mi?

   Eğer Vanos’lu bir otomobil almayı düşünüyorsak, doğal olarak minumum 320i segment bir otomobil almayı düşünüyoruz demektir. Vanos’un yakıt tüketimine olumlu veya olumsuz bir etkisi yoktur. Vanos’lu ve Vanos’suz motor arasındaki tek fark tork gücündeki ivmelenmedir.

Bmw E36 3.16i alınır mı?

   1991 yılından 1993 yılına kadar 4 silindir, 100 beygir gücünde olan M40B16 motorlarla, 1993 yılından 1999 yılına kadar 4 silindir 102 beygir gücündeki M43B16 motorlar ile üretilmiştir. İki tarih aralığında çok büyük bir fark olmamıştır. BMW’nin ürettiği 3 serisi araçların en düşük motor seçeneğidir.

   1993 yılına kadar üretilmiş olan M40B16 motorlar 100 beygir gücündedir ve 141 Nm Tork üretir. 0-100 km mesafesi 12.9 saniyedir. Aracın yalnızca motor gücüne değil boş ağırlığına da önem vermeliyiz. 1993 yılına kadar üretilmiş Bmw 316i’ler 1205 kg ağırlığa sahiptir.
   1993 yılından 1999 yılına kadar üretilmiş sedan araçların boş ağırlığı 1190 kg. olarak üretilmiş ve eskisine nazaran 15 kg. hafiflemiştir. Eski motora nazaran 2 hp güç kazanmış ve Tork gücündeyse, 9 Nm artış sağlanmış ve BMW 316i’nin Tork’u 1993 yılından sonra 150 Nm olmuştur. 1993 yılına kadar üretilen M40B16 motorlu 316i’ler saatte maksimum 191 km hıza ulaşabilirken, 1993 yılından sonra ki M43B16 motorlar saatte maksimum 195 km’ye ulaşabiliyor.
   BMW E36 Alınır mı sorusunun alt kategorisin de BMW E36 3.16i alınır mı sorusuna verebileceğimiz yanıt kestirip atılacak bir yanıt olmayacaktır. 1993 yılı ve öncesi olarak ayrılan iki motor seçeneğini çok da ayrıştırmak gerekmiyor. Eğer sizi tatmin eden bir performans verileri varsa, tabi ki alınır. Burada dikkat edilmesi gereken tek bir husus vardır. Alacağınız araç en az 18 yaşında olacak. Yaşlı bir araç alacaksınız ve motoru belki de baştan yapılmış bir araç alacaksınız.

Check Up şart

   BMW almak teferruat gerektiren bir iştir. Bir Check Up merkezin de aracı göstermeniz olmazsa olmazlar arasındadır. Motor ömrünü size ayrıntılı bir şekilde sunacak olan Check Up merkezi aracı alıp almamak konusunda size yardımcı olacaktır. Kısaca yanıtlayacak olursak, performans verileri sizi tatmin ediyorsa ve satın alacağınız araç temiz, km si 250.000 km’nin altında veya o civarlarda, kronik bir problemi yoksa ve motoru yıpranmamış ise alınır. 1993 model üzeri olursa daha güzel olacaktır. Motor özellikleri az olsa da, yükseltilmiş ve boş ağırlığı küçük bir miktar düşmüştür. Ne kadar yüksek model o kadar iyi gibi bir genelleme yapmak yanlış olmayacaktır. Motor verileri yalnızca sıfır motor için geçerli olduğu için, alacağınız araç mutlaka güç kaybetmiş olacaktır.

BMW E36 3.18i alınır mı?

  1993 yılına kadar M40B18 motorlar ile üretilmiştir. 1993 yılından 1998 yılına dek M43B18 motorlar kullanılmıştır ki bu 318i motor seçeneğinde en çok rastlanan motordur. M42B18 ve M44B19 motorlar da üretilmiştir fakat bu motorlar yalnızca Amerika’da satışa sunulmuştur. M42B18 1992-1995 yılları arasında, M44B19 motor ise 1996-1998 yılları arasında üretilmiştir.

BMW E36 M42B18 ve M44B19 motorlar

   Bu motorlar yalnızca Amerika’da satışa sunulduğu için piyasa da kolay kolay rastlayabileceğiniz 318i motor seçenekleri değildir. Bu sebepten ötürü yalnızca motor özelliklerini verip, verileri kısa tutmak doğru olacaktır. BMW E36 M42B18 motor 138 beygir ve 175 Nm Tork gücüne sahiptir. Saatte 215 km hıza ulaşabilir. M44B19 motorlar aslında 318i segmentini aşan bir otomobildir, çünkü 1.9 hacimli bir motora sahiptir fakat 318i ismi ile Amerika’da satışa sunulmuştur. BMW E36 318i M44B19 motor 138 beygir gibi bir güce sahipken, 181 Nm Tork üretir. Bu güç 318i kategorisinin en yüksek eğrili olan gücüdür.
   Bu araçların yalnızca Amerika’da satışa sunulmasının sebebi motor özelliklerinin diğer 318i’ler den yüksek olmasıdır. Amerika şartlarına uyum sağlaması amacıyla üretilen motor seçenekleridir. Biliyorsunuz ki, Amerika benzin fiyatları bakımından oldukça iyi durumda olan bir ülke. Amerikan araçları benzin göz etmeksizin üretildiği için oldukça güçlü ve yüksek motor hacimleri ile üretildi. Beklentilerin yüksek olduğu bir yer olan Amerika için Alman üreticilerin motor seçenekleri de bu bazda yüksek olarak özel bir şekilde üretildi.

BMW E36 318i M40B18 (1991-1993)

   1991 yılında üretimi başlanan 318i segment ve M40B18 motora sahip araçlar, 111 beygirdir ve 162 Nm Tork üretir. 0-100 km mesafede ki süresi 11.2 saniyedir. Saatte çıkabileceği maksimum hız 198 km’dir. BMW E36 318i M40B18 Ağırlığı 1205 kg’dır. Hava akışmetre problemi kronik sorunu olarak bilinir.

BMW E36 318i M43B18 (1993-1998)

   1993 yılından itibaren 1998 yılına kadar Amerika haricin de tüm 318i segment E36 kasalarda kullanılan motor seçeneğidir. 114 beygir güç üreten motor, 168 Nm’ye varan bir Tork gücü elde eder. 0-100 km mesafede ki süresi 11 saniyedir. Saatte 208 km ulaşabileceği maksimum hız olarak kayıtlara geçmiştir. Boş ağırlığı diğer 318i’ler gibi 1205 km’dır. Hava akışmetre problemi M40B18 motorlar da olduğu gibi M43B18 motorlar içinde ne yazık ki kayda geçmiş kronik sorunudur. BMW E36 318i M43B18 alınır mı sorusuna gelecek olursak, 2017 yılı için konuşacak olursak, temizini bulmak çok zor olacaktır. Check Up birinci seçenek olmalı ve ardından bildiğiniz, güvendiğiniz bir serviste detaylı bir motor testine sokmak ileride yaşayabileceğiniz sorunları önceden görmeniz için size ışık tutacaktır. Sorunun cevabını kısaca verecek olursak, temizi olursa alınır.


BMW E36 318is alınır mı?

   BMW E36 318is 4 silindir den 6 silindire geçiş ara segmentidir. Tüm BMW kullanıcıları iyi bilir ki, 318is hem performans, hem de yakıt tüketimi açısından diğer motor seçeneklerinden farklıdır. E36 kasa için, az yakar çok kaçar tabirini 318is için kullanabiliriz. İ harfi BMW tarihçesin de Enjeksiyonlu motor anlamında kullanılmıştır. 318is aracın enjeksiyonlu ve sport olduğunu işaret eder. S harfi bize sportif bir araç olduğunu ifade eder. Yıl bazında iki ayrı motor seçeneği ile üretilmiştir.  316i ve 318i 1991 yılında üretime geçmiş fakat 318is 1992 yılında üretime geçmiştir.BMW E36 318is 1992 yılından 1995 yılına dek M42B18, 1995 yılından 1998 yılına dek M44B19 motor seçeneği ile üretilmiştir.


Amerika’da 318i, dünya da 318is

   Amerika’da 318i segment araçlar yalnızca M42B18 ve M44B19 motorlar ile satılmıştır. Amerika dışında ki tüm ülkeler bu motor seçeneklerini 318is adı altında kullanmıştır. Dünya M42B18 ve M44B19 motorları yalnızca 318is üzerinde görebiliyorken, Amerika hem normal 318i’lerde görmüş, hem sportif 318is’ler de görmüştür.

BMW E36 318is farkı

   Motor olarak normal 318i’den daha iyi motor seçeneklerine sahiptir. Motor dışında fiziksel olarak tek bir farkı vardır ki, o da coupe bir araç olmasıdır. 318is’ler yalnızca coupe yani, tek kapılı olarak seri üretime geçmiştir. 318is’ler adından da belli olduğu üzere oldukça sportif bir görünüme sahiptir. Tek kapılıdır ve arka stop lambaları normal 318i’lere nazaran daha uzundur. Bu da 318is’e daha sportif bir görünüm kazandırır. Fabrika çıkışlı alaşım 16″ jantları vardır ve aracın iki kapısının camında da çerçeve yoktur. Aynaları sportif M teknik aynadır. Bunlarda 318is’i sportif kılan diğer özellikleridir. Amerika’da görücüye çıkan 318i ile 318is arasında kasa farkı vardır. Aynı olan tek şey motor özellikleridir. Bunun dışında 318is’ler, Amerika dahil olmak üzere tüm dünya da satılmıştır.

BMW E36 318is M42B18 (1992-1995)

   BMW E36 318is 1992 yılından 1995 yılına dek M42B18 motorla üretilmiştir. M42B18 motor 138 beygir güce sahiptir ve 175 Nm Tork gücü üretir. Maksimum 215 km hıza ulaşabilen 318is’in, 0-100 km mesafe süresi 9.9 saniyedir. 318is’i diğer motorlardan ayıran en büyük özelliği 138 beygir gücünün 6000 rpm devire kadar gücünü koruyor olabilmesidir. Buna artı olarak bir de bu gücü yüksek devirlere kadar koruyor olmasına rağmen yakıt konusunda cimri davranmasıdır.

BMW E36 318is M44B19 (1996-1998)

   BMW E36 318is 1996-1998 yılları arasında M44B19 motor ile üretilmiştir. M44B19 özellikleriyle göz dolduran, hatta ürettiği güç ve artı yönde ağırlığı ile 320i ile kıyaslanan motor seçeneğidir. 
   M44B19 1.9 hacimli olmasına rağmen 1.8 segmentinde olan 318is adı altında piyasaya sürülmüştür. Bu motor 138 beygir güç üretebiliyorken 181 Nm Tork gücü elde edebiliyor. 0-100 km mesafe süresi 9.9 saniyedir. M42 ile M44 motor arasındaki tek fark Tork gücündeki ivme artışıdır. 10 Nm’ye varan artışlar kayıtlara geçmiştir. Aracın ağırlığı 1240 gramdır. Bu ağırlık tüm 318is’ler için aynıdır. Normal 318i’ler ile 318is’lerin arasında 35 kg. ağırlık farkı vardır. 318is’ler ufak da olsa daha ağırdır fakat, ağırlık orantısında bakacak olursak çok daha güçlüdür.

6 silindire geçiş

   BMW satın alacaksanız ve motor sesi benim için gerçekten önemli diyorsanız, 320i veya üstü bir segment araç satın almalısınız. 316i, 318i ve 318is motor seçenekleri, üzerinde ki motorlar ne kadar değişse de 4 silindirlidir. 4 silindir motorlar da, o dinlemeyi sevdiğiniz metal senfonisini duyamazsınız. Eğer BMW senfonisi size güzel parçalar çalsın istiyorsanız, 6 silindirli bir araç almak mecburiyetindesiniz. Bu da 320i ve üstü segmentler ile mümkün.



BMW E36 320i alınır mı?

   BMW 320i segment bir araç çok yakar, çok kaçar diyebileceğimiz cinsten bir araçtır. 1991 yılından 1994 yılına dek M50B20 motorlar ile seri olarak üretilmiş, 1994 yılında 1998 yılına kadar M52B20 motorlar ile üretilmiştir. Amerika dışında tüm dünyada satılmıştır. Amerika hiçbir zaman M50B20 ve M52B20 motor ile tanışmamıştır.

BMW E36 320i M50B20 (1991-1994)

   6 silindire geçiş motorudur. BMW kullanıcıları olarak sağlam ve verimli olarak nitelendirilir. 8 litre civarı olan yüksek bir yakıt tüketimine sahip M50B20, 150 beygir güç üretirken, 190 Nm Tork gücüne sahiptir. 0-100 km mesafe süresi 9.8 saniyedir ve ulaştığı maksimum hız saatte 221 km’dir. 1993 yılında Vanos teknolojisi ile tanışmış olup 1991 ve 1992 yıllarına nazaran 1993 model M50 değerler aynı kalsa da daha iyi bir Tork ivmesi kazanmıştır. 1285 kg boş ağırlığa sahiptir.

BMW E36 320i M52B20 (1994-1998)

   M50B20 ile arasında hiçbir güç veri farkı yoktur. 150 beygir ve 190 Nm Tork güç üretir. Yakıt konusunda M50’den daha verimli olduğu söylense de üretici verilerine göre fark yoktur. Değerler aynı kalsa da Vanos teknolojisinin sindirildiği motor M52’dir. Tork ivmelenmesi M52’de oturmuştur. Ağırlık değişmemiştir ve 1285 kg boş ağırlık sabit kalmıştır.

M50 M52 arasındaki fark

   M50 motor ile M52 motor arasında hiçbir veri farkı olmamasına karşın tek farklılık motor bloğudur. M50 motora kadar üretilmiş olan tüm motorlar normal bloktur. M52 motor alüminyum blok olarak üretilmiştir. Alüminyum motor bloğuna sahip M52’ler kullanıcılar tarafından daha atik olarak nitelendirilir fakat M52 motor alüminyum olduğu için daha nazik ve revizyona çok uygun olmayan bir motordur. Kullanıcı ve ustaların söylevlerine göre M52 alüminyum blok olduğu için hararete karşı daha nazik ve kırılgandır. Blok çatlatma olayı ne yazık ki M52 motorlar için kronik bir sorundur. M52 motoru çok zorladığınız ve hararet yaptırdığınız takdirde blok çatlatma sorunu meydana gelebilir.
   M52 motorun aksine M50 motorlar ise kullanıcılar ve motor ustaları tarafından daha sağlam ve hararete karşı daha duyarsız olarak bilinir. M50 motor M52 motorun aksine daha dayanıklı ve revizyona çok daha uygun bir motordur. BMW E36 320i alınır mı sorusuna gelecek olursak, M52 motorların daha atik olduğu söylense de veri anlamında hiçbir fark yoktur. M50 motorlar M52 motorlara nazaran daha sağlam ve dayanıklıdır. Bu sebepten ötürü BMW kullanıcıları M50 motoru tercih eder. Vanos olayına değinecek olursak 1993 model veya üstü olan motorlarda mevcuttur. Bu sebepten ötürü 1993 veya üstü bir BMW E36 alınır mı sorusunun bir dalı olan BMW E36 320i alınır mı sorusuna cevap verecek olursak, evet alınır.

BMW E36 323i alınır mı?

   1995-1998 yılları arası üretilmiş olan bir motor seçeneğidir. Motorun kodu M50B25’dir. M50B25 motor 2500 CC motor hacmine sahip olmasına rağmen 323i araçlarda kullanılmıştır. 325i araçlar ile neredeyse aynı özelliklere sahiptir. 170 beygir güç üretebilen M50B25 motora sahip 323i, 245 Nm Tork gücüne sahip bir canavar. 200 Nm torkun üzerine çıkan en alt segment 323i’dir. 0-100 km mesafe süresi 7.5 saniyedir. Boş ağırlığı 1375 kg’dır. Ağırlık-güç orantısı baz alındığın da ve otomobil yarışları gibi faktörler hedeflemiyor isek, bu veriler şehir içi normal kullanımlar da oldukça güzel veriler. Sağlam ve dayanıklı, Vanos teknolojili M50 motor da bu aracın artı yönlerine eklendiğinde, BMW E36 alınır mı sorusunun bir dalı olan BMW E36 alınır mı sorusuna, gönül rahatlığıyla 323i evet diyebiliriz. Bilinen herhangi bir kronik sorunu yoktur.

BMW E36 325i alınır mı?

   1991-1993 yılları arasında M50B25 motor ile, 1993-1995 yılları arasında M50B25TU motor ile üretilmiştir. BMW E36 323i motoru ile aynı motor olup, güçlendirme konusunda Tork bazında aynı olup, beygir konusunda farklılıkları vardır. BMW tarihinde hiç m52 motor bir 325 üretmemiştir. Bu da dayanıklılık konusunda BMW E36 alınır mı sorusuna vereceğimiz cevap 325i ise evet olmasına neden olacaktır. Güç konusun da şehir içi kullanımlar da oldukça iyi özelliklere sahip 325i’nin performans verileri sizi de mutlu ediyorsa, canı gönülden alınır diyebiliriz. Gelin o özellikleri motor seçenekleriyle beraber inceleyelim.

BMW E36 325i M50B25 (1991-1993)

   BMW E36 325i M50B25 motor 1991 yılından 1993 yılına kadar üretilmiştir. 1993 yılında ki motorların da Vanos teknolojisini kullanmıştır. 2500 CC motor hacmine sahip M50B25 190 beygir güç ve 245 Nm Tork gücü üretiyor. 0-100 km mesafe süresi 7.5 olarak açıklanan aracın boş ağırlığı 1330 kg’dır. 100 km için açıklanan yakıt tüketimi 8.6 lt’dir. Bu da hacmine göre oldukça güzel bir yakıt tüketimi demektir.


BMW E36 325i M50B25TU (1993-1995)

   BMW E36 325i M50B25TU motor 1993 yılında 1995 yılına kadar tedavülde kalmış ve 325i’ye hayat vermiştir. M50B25’den performans verileri yönünden herhangi bir artısı veya eksisi olmamıştır. İki motor arasında yakıt tüketimi konusunda farklılıklar yaşanmıştır. M50B25TU motora sahip olan 325i’ler 1450 kg olarak üretilmiştir. Yakıt tüketimi konusunda fabrika verilerine göre çok az bir dalgalanma olsa da, kullanıcılar düşünceleri daha yeni nesil motor olan M50B25TU motorun daha atik ve daha az yakıt tükettiği yönünde. Bu veriler ışığında 1993 model’de Vanos’la tanışan 325i için, 1993 model üzeri 325i alınır diyebiliriz. 1993 model altı 325i alınamaz gibi bir iddiamız yoktur fakat 1993 model altı 325i’lerin piyasası yoktur ve ülkemizde çok kullanılan ve bulunabilen bir araç da değildir.

BMW E36 328i alınır mı?

   BMW E36 kasa enjeksiyonlu motorlarının M3’den önceki son basamağıdır. Kullanıcılar tarafından çok sevilen atikliği ile bilinen aliminyum blok M52 motorunun 2800 CC gibi büyük bir hacmi ile üretilmiştir. Yalnızca 1995-1998 yılları arasında üretilen M52B28 motoru ile piyasaya sürülmüştür.

BMW E36 328i M52B28 (1995-1998)



   BMW E36 328i M52B28 motor 190 beygir gibi ulaşılması zor bir güç üretiyor. 190 beygir güç üreten tabiri caizse bu canavar maksimum 280 Nm Tork gücü elde edebiliyor. 8.5 lt gibi güzel bir yakıt tüketimine sahip 328i’nin boş ağırlığı 1395 kg’dır. Bu güzel ağırlık orantısın da üretilen güce de değerlendirecek olursak, harika bir performans bizi bekliyor demektir. Koltuğa oturduğunuz ve gaza bastığınız zaman işin rengi tam anlamıyla değişiyor. M teknik olarak üretilen 328i’nin, sedan, coupe, cabrio, wagon gibi birçok seçeneği mevcut. Saatte maksimum 240 km hıza ulaşabiliyor ki, bu da oldukça güzel bir rakam. 0-100 km mesafe süresi yaklaşık olarak 7.0 saniyedir. BMW 328i alınır mı sorusuna, verilecek en güzel cevap, canı gönülden evettir. Tek problemi M52 motorların çok sık arıza veriyor ve aliminyum blok olduğu için M50’ye nazaran daha dayanıksız olmasıdır.

BMW E36 M3 alınır mı?

   BMW E36 M3 alınır mı, sorusunu sormak çok mantıklı olmayacaktır. Çünkü M3 3. nesil araçlar da, BMW’nin ürettiği en iyi segment araç sınıfıdır.
   Amerika’da 1995 yılında S50B30US ve 1996-1999 yılları arasında S52B32 motor koduyla üretilmiştir. Amerika spesifikasyonu ile seri olarak üretilmiştir.
   Avrupa’da 1992-1995 yılları arasında S50B30 ve 1995-1998 yılları arasında S50B32 motor ile üretime geçilmiştir.

BMW E36 M3 S50B30 (1992-1995)



   286 beygir güç üreten M3 S50B30 motor bu beygir gücünü 7000 rpm devire kadar çevirebiliyor. Yani açıklamak gerekirse gaza siz bastıkça istiyor, bastıkça istiyor. 7000 rpm devir çeviren bu canavar tam 320 Nm Tork gücü üretebiliyor. Bu da gaza bastığınız anda kafanızı koltuktan kaldıramayacağınız anlamına geliyor. 1460 kg boş ağırlığa sahip S50B30’nin yakıt tüketimi gücüne oranla oldukça düşük. 100 km’de 9 litre. 0-100 km mesafe süresi tam 5.4 saniye. Ulaşabileceği maksimum hız ise 250 km’dir. BMW E36 M3 S50B30 alınır mı, evet gözü kapalı alınır. Burada ki tek sorun aracın fiyat farkıdır. Bir 328i fiyatıyla kıyaslayacak olursak, iki katına yakın bir fiyat farkı sizleri bekliyor olacaktır. BMW E36 alınır mı sorusuna en güzel yanıtlardan biri S50B30 alınır, olacaktır.

BMW E36 M3 S50B32 (1995-1998)

   316 gibi muhteşem bir beygir gücüne sahip S50B32 bu beygir gücünü tam olarak 7400 rpm devire kadar çevirebiliyor. 7400 rpm öyle bir devir ki, hele de 350 Nm Tork gücü ile birleşiyor ki, bu onu eşsiz bir makine yapıyor. Gaza basmaya başladığınızdan itibaren M3 size öyle senfoniler çalıyor ki adeta kendinizi onunla bütünleşmiş hissediyorsunuz. BMW’nin duygusallığı tam olarak burada başlıyor. Hele ki altınızda ki metal yığını BMW E36 M3 ise.
   Boş ağırlığı 1460 kg olan M3 S50B32’nin yakıt tüketimi 9.1 litre.
   BMW E36 alınır mı sorusuna ek olarak, M3 S50B32 alınır mı, diye sormayalım çünkü M3 alınabilir hatta küsüp darılabilir…

ENVER BİLİR
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır
Kaynak:www.parcacix.com

BMW E36 Kavramada Kaçırma Nasıl Anlaşılır? (Debriyaj Kaçırma Belirtileri)









Sanayide; kavrama,  baskı balata, debriyaj aynı anlamda kullanılmaktadır.

*Özellikle yokuşlarda araç dururken kaldırmaya çalışıldığında araç kalkışta zorlanıyorsa, yani motor dönüyor fakat araç ilerlemiyorsa, kavrama kaçırıyordur. Yokuşta aracı kaldırırken kavrama kaçırdığında,  hafif bir titreşim, motor devri düşmüyorken aracın hareket etmemesi, aracın geri kaçması, balatanın kaçırması sebebiyle (balatanın sıyırması) balata yanık kokusu gelmesi gibi durumlar, kavramanın kaçırdığını gösterir.

*Kavramanın kaçırdığını anlamak için sürücüler tarafından basit bir test de yapılabilir (baskı-balata testi). Araç duruyorken el freni çekilir, araç yüksek bir vitese takılır (3-4-5), bu durumda bir miktar motor devri arttırılarak, ayak debriyajdan yavaşça çekilir, araç kaldırılmaya çalışılır. Eğer debriyaj çekilirken motor devri düşüyor ve araç stop etme eğilimine giriyor ve stop ediyorsa, kavrama (baskı-balata) sağlamdır. Eğer ayak debriyajdan çekilirken motor devri pek düşmüyor, araç stop etme eğilimi göstermiyorsa, baskı balata kaçırıyor demektir.

*Araç viteste (2-3. Viteste) yokuş yukarı çıkarken aniden gaz verildiğinde, motor devri yükseliyor (araç bağırıyor) fakat hız artmıyorsa, kavrama kaçırıyordur.

*Debriyaj pedalı çok yukarıda kavramaya başladığında, kavramanın kaçırma eğilimi artmış demektir.

Baskı Balata (Kavrama) Kaçırmasının Sebepleri Nelerdir?

*Kavramanın (debriyajın) kaçırmasının en büyük sebebi,  debriyaj balatasının çok aşınmış veya bitmiş olmasıdır. Balata değiştirilerek sorun çözülmektedir, bu değişimde genellikle balatayla birlikte, balatayı volana bastıran baskı (baskı diski) de set olarak değiştirilmektedir.

*Debriyaj balatası yağlanmıştır, bu durumda balata değiştirilmelidir. Yağlanmanın sebebi araştırılmalıdır; şanzımandan ve volan tarafından (krank keçesinden) yağ geliyor olabilir.


*Debriyaj pedalı boşluk ayarı yanlış yapılmıştır ve bozulmuştur, bu durumda sürücü debriyaj pedalına basmamasına rağmen, sanki basıyormuş gibi; debriyaj bilyası, baskı plakasındaki ayırma parmaklarına baskı yapar, bu durumda balatayı volana iten kuvvet azalmış olur ve kavrama kısmen ayrılmış olur. Yani balata volanla birlikte dönmesi gerekirken, düşük baskı sebebiyle volanın üzerinde kayarak-sürtünerek çalışır, bu debriyajın kaçırması demektir. Bu durumda balata aşırı ısınır, aşınır hatta yanar. Değiştirilmesi gerekir.

*Baskı plakası, baskı yayları aşınmış olabilir, baskı parmakları eğilmiş-kırılmış olabilir. Bu durumda baskı-balata set olarak değiştirilmelidir.
(Not: Baskı balata değişiminde mutlaka volan yüzeyi kontrol edilmelidir, çizikler, eğiklikler (bombe) varsa taşlamaya gönderilmelidir. Çatlak-kırık vb olması durumunda volan da değiştirilmelidir. Bozuk yüzeyli volan, en kısa sürede tekrar debriyaj arızasına sebep olur)

*Debriyaj pedalı serbestçe çalışmıyordur, pedalın mekanik bağlantısında tutukluk vardır, geri getirme yayları çıkmış-kopmuş-eskimiş olabilir. Pedalın serbestçe çalışmasını sağlayan ve bağlantı elemanların kullanılan plastik-kauçuk burçlar da kontrol edilmeli, kırık-bozuksa değiştirilmeli, kurumuş-yağsız kalmışsa, gres veya SAE 10 numara yağ ile yağlanmalıdır. Pedalın tutukluk yapıp serbest çalışmaması durumunda pedal tam olarak serbest (yukarı) pozisyona gelemez ve yine kısmi debriyaj halinde kaçırma meydana gelecek, balata aşınacaktır. Debriyaj telli veya hidrolik kontrollü debriyaj olması fark etmez.

*Motor bağlantı kulaklarında kopma-gevşeme olması durumunda da kavrama kaçırabilir. Motor kulakları (takozları), motoru aracın gövdesine bağlayan kauçuk ve cıvatalı parçalardır. Bu parçaların bozulması motorun pozisyonunu değiştirir, motor(volan) ve kavrama tam olarak merkezlenmiş halde yani bir eksen üzerinde çalışır. Bozuk-kopan  motor kulakları sebebiyle, motorun konumu kayarsa debriyaj kaçırır.

Debriyaj Balatasının Aşındığı Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda detaylı olarak anlatıldığı gibi, balata aşındığında (incelik çok az kaldığında) debriyaj kaçıracaktır. Aynı zamanda debriyaj kaçırdığında da balata daha çabuk aşınacaktır.

Debriyaj Balatasının Çabuk Aşınmasının Sebepleri Nelerdir?

*Sürücünün ayağını sürekli debriyaj pedalının üzerinde bekletmesi, kavramanın kaçırmasına ve bunun sonucu balatanın çabuk aşınmasına sebep olacaktır.

*Aracın sürekli dur – kalklı kullanılması, sürekli şehir içinde kullanılması.

*Aracın sürekli agresif-sportif kullanılması, sık sık hızlanma ve fren yapılması.

*Çok sık ve sert biçimde vites değiştirilmesi.

*Aracın patinaj yaptırılarak kaldırılması, yokuşlarda aracı kaldırırken uzun süreli debriyaj yapılması, aracı hafif yokuşta debriyajda (yarım kavrama pozisyonunda) bekletmek.

*Volan yüzeyinin pürüzlü, çatlaklı veya çapaklı olması. Balata sürtünürken aşınmayı arttıracaktır.

*Balatalı diskin (kavrama diskinin) çarpık olması, baskı plakasının çarpık olması.

*Baskı plakasındaki baskı yaylarının zayıflamış olması. Bu durumda balatayı volana yeterince kuvveti bastıramayacak ve balata kaçıracak-sıyıracaktır, bunun sonucunda balata çabuk aşınır.

*Pedal bağlantılarının sağlam ve düzgün olmaması, pedal boşluk ayarının bozuk olması.


Debriyajdan Ses Geliyor - Kapma Yapıyor  (Baskı Balatadan Ses Gelmesi ve Aniden Kavraması)

*Debriyaj pedalı çubuk bağlantılarında tutukluk olup olması, debriyajın aniden kavrama yapmasına sebep olabilir. Bağlantı çubukları, burçlar, teller, yaylar kontrol edilmeli.

* Motor kulaklarında boşluk veya kırık olması (motor ve şanzımanın hizasının-ekseninin bozulması). Şanzıman ve motor bağlantısında, kavramanın tam olarak merkezlenerek takılması (merkezleme malafası veya klavuz mil ile) ve şanzımanın bağlantısının düzgün yapılması şarttır. Aksi halde ses ve kapma yapabilir.

* Debriyaj balatasının greslenmiş olması, balata yüzeyinin camlaşmış olması, kavrama diskinin (balataların üzerine perçinliği olduğu) yastık diskinin eğilmiş olması, balataların yastık disk üzerinde gevşemiş-boşluk yapması (perçinlerin kopması); debriyajın aniden kavrama – kapma yapmasına veya ses yapmasına sebep olabilir. Değiştirilmesi gerekir.

*Kavrama diskinin (balatalı diskin) göbeği frezelidir ve yine frezeli olan şanzıman giriş mili (priz direk mili) üzerinde, debriyaj pedalına basılıp-bırakılınca, ileri-geri hareket eder, böylece volana bastırılır (kavraşma) veya ayrılır (debriyaj). Yani balatalı disk (kavrama diski), vites kutusu giriş mili üzerindeki frezeli kısımda serbestçe ileri-geri hareket edebilmelidir. Eğer bu kısım yağsız kalmışsa veya bir sıkışma olmuşsa, hareket kısıtlanır veya tutukluk yapar, bu da debriyajın tutukluk yapmasına, kalkışlarda aracın aniden ileri atlama yapmasına sebep olur.


Debriyaj Ayırmıyor - Araç Vitese Zor Geçiyor - Vitese Geçerken Ses Yapıyor

Bir aracın debriyajının tam ayırıp ayırmadığını anlamak için, aracın vitesini boşa alın ve rölanti devrini devir saatinden okuyun, daha sonra debriyaja basarak aracı 1. Vitese alın, ve bu haldeyken rölanti devrinin düşüp düşmediğine – dalgalanma yapıp yapmadığına bakın. Eğer araç viteste ve debriyaja basılıyken devir düşüyorsa, debriyaj-kavrama tam ayırmıyor demektir.

Bir araçta vites geçişlerinde (tüm viteslerde) zorluk yaşanıyor ve ses geliyorsa, bunun sebepleri;
-şanzıman yağı bitmiş-bozulmuştur.
-debriyaj tam ayırmıyordur.
-debriyaj bilyası bozuktur.

Eğer sadece belirli viteslere zor geçiyorsa (1-2 veya 3-4 gibi), diğer viteslere rahat geçiyorsa, bu durumda aracın debriyajında bir sorun yoktur, ilgili vitesin senkromeçlerinde arıza vardır, senkromeçin değişmesi gerekir.


Debriyajın ayırmama sebepleri nelerdir?

*Debriyaj pedal boşluk ayarı bozuktur, boşluk çok fazladır,

*Hidrolik kontrollü debriyaj varsa (debriyaj teli yok), debriyaj hidrolik sistemi hava yapmıştır, havasının alınması gerekir. Hidrolik borularda yağ kaçağı olabilir. Hidrolik yağ deposunda yağ bitmiş olabilir. (bazı araçlarda fren hidrolik deposu ve debriyaj hidrolik deposu ortak tek bir kutudur)

*Hidrolik debriyajlı (debriyaj teli yok) araçlarda, bir merkez silindir (pedalın yakınında) ve bir de ayrıma çatalını hareket ettiren ayrıma silindiri (aşağıda şanzıman-motor bağlantısında) vardır, bu silindirlerden biri arızalı olabilir. Bazı araçlardaysa, ayırma silindiri yerine, hidrolik debriyaj bilyası kullanılır, bunlarda ayrıma çatalı yoktur, debriyaja basınca hidrolik silindirli debriyaj bilyası direkt baskı parmaklarını içeri bastırır ve kavramayı ayırır, bu parça da arızalanmış olabilir.

*Baskı plakasındaki ayrıma parmakları (diyafram yaylar) bozulmuş-kırılmış olabilir.

*Baskı plakası eğilmiş olabilir veya kavrama diski (balata) gevşemiş olabilir.

*Yine kavrama diskinin frezeli göbeği, priz direk milinin frezeli kısmı üzerinde tutukluk yapıyor (rahat kayamıyor) olabilir, bunun sebebi yağsız kalması veya frezeli yüzeylerin bozulmuş-eğilmiş-kırılmış olması olabilir. Yağsız kalmışsa yağlanır. Frezeli mil veya göbek, hangisinin frezeleri bozulmuşsa değiştirilmesi gerekir.





Debriyajdan (Kavramadan) Ses Geliyor - (Debriyaj Bilyası Arızası)

Debriyaj sisteminden ses gelmesi durumunda ilk önce bakılması gereken nokta, sesin tam olarak hangi pozisyonda geldiğidir. Vites boştayken mi? Vitesteyken ve debriyaja basılıyken mi? Vitesteyken debriyaja basılmamışken mi? Tam olarak debriyaja basarken veya bırakırken mi ses geliyor? Bu sorulara göre cevaplar değişecektir.

Kavramadan gelen seslerin sebepleri şöyledir:

*Yolda giderken ses geliyor ve vites değiştirmek için debriyaj pedalına basınca ses kesiliyorsa; bu ses şanzımandan geliyordur, kavrama-debriyaj sisteminde bir sorun yoktur.

*Araç çalışmıyorken, debriyaj pedalına basıp bırakırken ses geliyorsa, bu ses pedalın mekanik bağlantılarından geliyordur, baskı-balatadan değil. Pedal bağlantılarındaki eğilmeleri, burçlardaki yağsız kalmaları, burçların sağlamlığını kontrol edin, gereken yerleri yağlayın.

*Araç çalışırken - yolda giderken, debriyaja basıldığında ses geliyorsa (ötme sesi gibi), debriyaj bilyası (debriyaj rulmanı) bozulmuştur. Debriyaj bilyası söküldüğünde, elle çevrildiğinde pürüzsüz ve sessizce dönebilmeli, böyle olmuyorsa yağlanmalı, yine de düzelmezse değiştirilmesi gerekir.

*Araç viteste, debriyaja basılı değil, yolda giderken baskı balatadan ses geliyorsa; kavrama diski frezeli göbeği veya frezeli priz direk milinin frezeli kısımları aşınmış olabilir. Aşınan parça değiştirilir.

*Kavrama diski (balatalı disk) üzerinde bulunan damper yayları kırılmış olabilir, kavrama diski değiştirilmelidir.

*Motor – şanzıman eksen kaçıklığı olması, motor kulaklarının kopması gevşemesi.

*Araç viteste, durur pozisyonda ve debriyaj pedalına basılıyken bir ötme sesi geliyorsa bu ses; priz direk milinin ucunun, volanın göbeğindeki yatağından geliyor olabilir. Volanın merkezindeki bu yatak yağsız kalmışsa yağlanır, burç bozulmuşsa burç değiştirilir.

Debriyaj Bilyası Neden Bozulur?
Debriyaj bilyasının en yaygın arıza sebebi, yağsız kalması ve aşınması veya ayağın debriyaj pedalının üstünde bekletilmesi sebebiyle ayırma yaylarına sürtmesi ve aşınmasıdır. Debriyaj bilyası arızalanırsa, pedala basınca ötme sesi yapar.

Debriyaj Pedalı Sertleşiyor (Debriyaj Pedalı Çok Sert)
Debriyaj pedalı sertleşip, basmak için normalden daha fazla kuvvet gerekiyorsa, sistemde bir sorun var demektir.

*Debriyaj pedalı bir yere takılıyor, sürtüyor olabilir,

*Debriyaj pedalı geri getirme yayları ayarsız-bozuk, plastik-kauçuk burçları bozulmuş, yağsız kalmış olabilir.

*Debriyaj pedalı teli paslanmış-sıkışmış-tutukluk yapıyor olabilir. Debriyaj teli değiştirilmelidir.
Hidrolik kontrollü debriyaj sistemlerinde, debriyaj teli yoktur. Hidrolik hortum ve silindirler vardır ve bu pedalın çalışması çok yumuşaktır. Hidrolik kumandalı debriyajda pedal sertleşmesi oluyorsa, hidrolik silindirlerde (ana silindir veya itici silindir) bulunan pistonlar sıkışmış olabilir.


Debriyaj Pedalı Titriyor (Debriyaj Pedalı Neden Titrer)
Debriyaj pedalına hafifçe basıldığında çok az bir titreşim hissedilmesi normaldir. Fakat titreşim fazlaysa bir arıza olduğu anlamına gelir. Arıza durumunda debriyajda titreme olayı klasik debriyaj telli araçlarda hissedilir, hidrolik kumandalı debriyaj olan araçlarda pedal titremesi olamaz, çünkü baskı-balatayla pedal arasında mekanik bir bağlantı yoktur, hidrolik basınçla kumanda edilir.

Debriyaj pedalı titreşiminin sebepleri şunlardır:
*Motor ve şanzıman aynı eksende değildir; motor kulakları kırılmış gevşemiş olabilir, şanzıman motor bağlantı civataları gevşemiş olabilir, baskı balata toplanırken merkezleme yapılmadan toplanmış olabilir. Eksen kaçıklığı giderilmelidir.

*Volanın yerine düzgün takıldığı, eğik-bükük-çizik olmadığı kontrol edilmeli. Volan yalpa yapmadan dönüyor olmalıdır. Aksi halde pedalda titreşim olur.

*Kavrama diski (balatalı disk) ve/veya baskı plakası çarpık olabilir.

*Baskı plakasındaki ayırma parmaklarının ayarsız olması, eğik olması, kırık veya çatlak olması gibi durumlar titreşimlere sebep olur.


Teşekkürler
Enver Bilir
Alıntıdır : otomobilteknoloji.blogspot.com.tr

DİJİTAL KLİMANIN GİZLİ KODLARI

Sanırım Bu bilgi 18 tuş Bilgisayarı Olmayanlar için biraz ilaç gibi gelecek KLİMANIZ AŞAĞIDAKİ GİBİYSE